Pasulj

SETAVINE:

750g suhega belega fižola

1lovorjev list

1 žlica svinjske masti

2 žlici moke

2 dimljeni klobasi

2 čebuli

3 stroki česna

1 žlica mlete sladke paprike

1,5 žličke soli

5 zrnčrnega popra

POSTOPEK:

Namočen fižol odcedimo, speremo, stresemo v lonec in zalijemo hladno vodo. Dodamo lovorov list in česnov strok ter vsebino zavremo. Vodo odlijemo, fižol ponovno zalijemo s svežo hladno vodo in kuhamo 15 minut. 

Čebulo in česen olupimo ter ločeno drobno sesekljamo. V večjem loncu razpustimo eno žlico svinjske masti (ali dve žlici olja). Mast poprašimo z malo moke in jo na hitro popražimo, da zadiši. V lonec nato dodamo čebulo, domačo prekajeno klobaso in počakamo, da mešanica porjavi. Vse skupaj večkrat dobro premešamo. Preden zalijemo s tekočino, dodamo še česen in ga skupaj z ostalimi sestavinami na hitro prepražimo. Prilijemo vodo s fižolom, dodamo mleto papriko, poper ter kuhamo na zmernem ognju približno 120 minut (toliko časa, da se fižol povsem zmehča). Solimo šele takrat, ko je fižol že kuhan.

Ko je pasulj skuhan ga postrežemo.