SESTAVINE:
350g testa za lazanjo
Bešamel:
50g masla
50g moke
0,5l toplega mleka
1 ščepec soli
1 ščepec popra
1 ščepec mletega muškatnega oreščka
Nadev:
300g mlete govedine
50g slanine
50g masla
1 čebula
1 korenček
1 lovorjev list
300g pretlačenega paradižnika
2 žlici paradižnikove mezge
2dl rdečega vina
3 žlice naribanega parmezana
1 ščepec soli
1 ščepec popra
maslo za pekač
POSTOPEK:
Olupimo in operemo čebulo ter jo na drobno sesekljamo. Korenček operemo, ostrgamo in na drobno sesekljamo. Slanino narežemo na manjše koščke. V ponvi razpustimo maslo in na njem na hitro prepražimo slanino, nato dodamo sesekljano čebulo, zeleno in korenček. Vse skupaj pražimo toliko časa, da čebula porumeni.
Dodamo mleto meso, ga solimo in popopramo ter odišavimo z muškatnim oreščkom in lovorovim listom. Meso dobro prepražimo, da je enakomerno zapečeno, nato prilijemo kozarec vina. Ko tekočina izpari, dodamo pretlačen paradižnik. Mezgo razmešamo v zajemalki tople vode in jo dodamo v omako. Ko omaka zavre, zmanjšamo temperaturo in pokrito dušimo približno eno uro. Odstranimo lovorov list.
Pripravimo bešamel. V kozici stopimo maslo. Dodamo moko in dobro mešamo, da postane zmes gladka (in brez grudic). Med mešanjem počasi prilivamo toplo mleko. Solimo, popramo, odišavimo z muškatnim oreščkom in pet minut mešamo nad šibkim ognjem.
Pečico segrejemo na 200 °C. Pekač namastimo in na dno položimo plast testa za lazanjo. Nadevamo plast mesne omake in plast bešamela. Ponovno pokrijemo z testom in nadaljujemo postopek, dokler ne porabimo vseh sestavin.
Zadnjo plast prekrijemo z bešamelom in po vrhu potresemo parmezan. Lazanjo damo v pečico za 30 do 40 minut.