Jabolčni zavitek

SESTAVINE:

250g moke

3 žlice olja

Ščepec soli

125ml mlačne vode

1,5kg jabolk

80g drobtin

15g sladkorja

65g rozin

1 vrečka vanilijevega sladkorja

2 žlički mletega cimeta

40g masla

POSTOPEK:

Moko stresemo na delovno površino. Na sredini naredimo vdolbino in vanjo vlijemo olje, dodamo sol ter toliko mlačne vode, da lahko zgnetemo gladko in prožno testo. Testo oblikujemo v kepo, ki jo premažemo z oljem, pokrijemo s pogreto skledo in pustimo 20 minut počivati.

Rozine temeljito operemo. Jabolka operemo, olupimo in jim odstranimo peščišča in jih grobo naribamo. Dodamo drobtine, sladkor, rozine, vanilijev sladkor in cimet ter vse skupaj dobro premešamo. Pečico ogrejemo na 210 °C.

Spočito testo razdelimo na štiri dele. Vsak del posebej razvaljamo na pomokani deski. Nato ga preložimo na pomokan prt in na vse strani tanko razvlečemo. Konce testa z nožem previdno obrežemo. Razvlečeno testo namažemo s smetano, nato pa nanj enakomerno naložimo nadev, ga zvijemo in položimo v dobro namaščen pekač.

Jabolčni zavitek pečemo v ogreti pečici 60 minut. Med pečenjem ga nekajkrat po vrhu namažemo z raztopljenim maslom, da se naredi zlato rjava skorja.

Ko je zavitek spečen pa ga samo še uživamo.

Za lažjo pripravo pa si lahko ogledate še ta video posnetek:

Jabolčni zavitek