Breskov sok

SESTAVINE:
Za 8 litrov soka iz breskev
2,5 kg breskev
25 g citronske kisline
400 g sladkorja
1 l + 5 l vode
POSTOPEK:
Breskve operemo, razpolovimo, razkoščičimo in olupimo. Breskve damo v posodo za kuhanje (prostornina 5-6 l), jih zalijemo z vodo in pristavimo na štedilnik. Ko zavrejo, jih ob zmernem vrenju v pokriti posodi kuhamo približno 15 minut.
V večji lonec nalijemo 5 litrov vode, ji dodamo sladkor in ga prav tako pristavimo na štedilnik. Mešamo toliko časa, da se ves sladkor stopi (vseeno je ali uporabite rjavega ali belega). Pustimo, da vsebina zavre.
Ko so breskve kuhane jih odstavimo in s pomočjo paličnega mešalnika spasiramo tako, da ne ostane nobenega večjega koščka.
Ko sladka voda zavre jo pustimo, da vre nekaj minut, nato pa v njo zlijemo pire iz breskev, dodamo 1 lonček (25 g) citronske kisline in pomešamo. Počakamo, da breskov sok zavre in ga med občasnim mešanju kuhamo še nekaj minut (cca.5-7 minut).
Pripravimo steklenice in pokrovčke. Sama oboje operem pod resnično vročo vodo. Pripravimo si tudi lij in zajemalko. Nato pa breskov sok s pomočjo lija in zajemalke nalijemo v steklenice, ki jih napolnimo do vrha in jih zapremo s pokrovčkom, ki dobro tesni.
Steklenice s pravkar ustekleničenim breskovim sokom prenesemo na mirno mesto, kjer jih zavijemo v odejo ali v brisačo in jih tako pokrite pustimo, da se breskov sok v njih počasi ohlaja. Po cca. 4-5 dneh sok prenesemo v temen in hladen prostor. Tako shranjen breskov sok bo zdržal vso sezono (morda celo dlje – če ga bo še kaj ostalo, mi ga prej popijemo.).