SESTAVINE:
Za 3 litre sirupa
150 g mete (vključno s peclji)
2 l vode
2 kg sladkorja
70 g citronske kisline
2 žlici metine jedilne arome (ni obvezno)
POSTOPEK:
Sveže nabrano meto očistimo morebitnih smeti in živalic ter jo z nožem narežemo na trakove. Narežemo tudi metina stebla.V lonec nalijemo 2 litra vode in jo prevremo. Vre naj vsa 3 minute. Med tem, ko se bo voda ohlajala, v njej stopimo citronko. Narezano meto damo v večji steklen kozarec in jo prelijemo s prekuhano vodo, ki naj bo še topla – ne vroča. Kozarec prekrijemo z gazo in pustimo, da se sestavine v njem namakajo 24 ur. Če kdo želi uporabiti manj citronke, lahko namesto nje doda na krhlje narezane limone.
Po 24 urah vodo z meto precedimo. Odcejeno meto ožamemo še z rokami, da iz nje potegnemo kar največ arome.Nato tekočino še enkrat precedimo skozi gazo, da bi odstranili morebitne najmanjše delce smeti.Tekočino prelijemo v večji lonec in dodamo 2 kg sladkorja. Ob rahlem segrevanju ves čas mešamo, da se sladkor popolnoma stopi. Soka ne zavremo, samo toliko, da postane topel, da se sladkor lažje topi.
In sedaj imamo možnost, da s kuhanjem sirupa zaključimo in sok nalijemo v steklenice ali pa zaradi barve in malo izrazitejšega okusa, dodamo še 2 žlici metine arome, premešamo in nalijemo v steklenice.In sedaj še zadnji del kuhanja sirupa, ki bo poskrbel, da bo sok obstojen leto ali več. V lonec na dno položimo krpo, preko nalijemo vodo cca. 10 cm v višino in vanj naložimo steklenice s sirupom. Pustimo, da voda rahlo zavre, nato izklopimo in pustimo, da se steklenice ohladijo.