SESTAVINE:
Omaka
500 g paradižnikove mezge
2 skodelici juhe
25g surovega masla
2 žlički olivnega olja
1 čebula
1 korenje
50g slanine
500g mlete govedine
2 žlici suhega belega vina
1 skodelica mleka
2 žlički soli
2 ščepca črnega popra
1 ščepec mletega muškatnega oreščka
500g testenin
POSTOPEK:
Zelenjavo operemo, očistimo ali olupimo in drobno sesekljamo.
V kozico vlijemo paradižnikovo mezgo, dodamo juho in na nizkem ognju počasi kuhamo.
V drugi kozici segrejemo olje in maslo. Na segreti maščobo prepražimo čebulo, da se nekoliko zmehča. Šele po dveh minutah praženja dodamo korenček, da čebulin sok ne bi prekril okusa ostale zelenjave. Vse skupaj pražimo še eno minuto, nato pa dodamo panceto. Vse skupaj dobro premešamo.
Ogenj zvišamo in dodamo mleto meso. Hitro mešamo in pražimo, dokler voda v kozici popolnoma ne izpari. Ko se meso lepo obarva, ga zalijemo z vinom. Ko ne bomo več zaznali njegovega vonja, lahko dodamo mleko, sol in poper ter vse skupaj dobro premešamo.
Dodamo vročo mezgo in kuhamo dve uri na zmernem ognju. Med kuhanjem omako občasno premešamo. Odstavimo in pustimo, da se omaka ohladi.
Velik lonec napolnimo z vodo (vsaj 2 l ) in dodamo pest grobe soli. Ko voda zavre, dodamo špagete in kapljico olja, ki prepreči, da bi se špageti sprijeli med seboj. Pustimo kuhati približno osem minut. Pazimo, da se testenine ne razkuhajo in da ostanejo ‘al dente’.
Testenine odstavimo, odcedimo, serviramo na krožnike in prelijemo z omako. Dekoriramo z listkom bazilike in pripravljeno jed postrežemo.