Panakota

SESTAVINE:

3 listi želatine

250ml mleka

250ml sladke smetane

40g sladkorja

Preliv:

280g zamrznjenih gozdnih sadežev

3 žlice sladkorja

POSTOPEK:

Liste želatine namočimo v hladno vodo. Pustimo stati 10 minut, da se zmehčajo.

V kozico vlijemo smetano in mleko ter dodamo sladkor. Smetano na srednji temperaturi počasi zavremo. Odstavimo, odstranimo vaniljev strok in vmešamo zmehčano želatino, ki smo jo dobro oželi. 

Smetanovo zmes vlijemo v štiri kozarčke. Počakamo, da se ohladi na sobno temperaturo, potem pa kozarčke za dve do tri ure (lahko tudi več) shranimo v hladilnik, da se panna cotta povsem ohladi in strdi. 

Tik preden sladico postrežemo, pripravimo omako. V kozico stresemo gozdne sadeže in jih zalijemo z vodo in maraskinom ter potrosimo s sladkorjem. Nežno premešamo, pristavimo in vse skupaj zelo na hitro pokuhamo, da se sadje odtali in segreje, tekočina pa nekoliko pokuha. Odstavimo in malce ohladimo. 

Kozarčke vzamemo iz hladilnika in na panna cotto z žličko naložimo še topel preliv. Pripravljeno sladico takoj postrežemo.

Za lažjo pripravo pa si lahko ogledate še ta video posnetek:

Panakota