Polenta z govejim golažem

SESTAVINE:

1 kg govejega bočnika
1,5 žličke mlete rdeče paprike (sladka, dimljena ali pekoča)
2 žlici moke
2 – 3 žlice olivnega olja
2 žlici masla
1 čebula
3 stroki česna
50 ml rdečega vinskega kisa
400 g pasiranega paradižnika (mezga)
2 žlici paradižnikovega koncentrata
2 lovorjeva lista
4 skodelic
goveje jušne osnove
sol in sveže mleti poper
Polenta
380 g polente
8 skodelic vode
sol
60 g masla
30 g naribanega parmezana

POSTOPEK:
Pečico vključimo in nastavimo na 180 stopinj Celzija. Meso operemo, dobro osušimo s papirnatimi brisačkami in narežemo na za grižljaj velike kose. Meso stresemo v večjo skledo, dodamo žličko mlete paprike, dve žlici moke, sol in poper ter vse skupaj dobro premešamo, da se meso enakomerno začini. Čebulo in česen olupimo ter ločeno drobno sesekljamo.

Na kuhalnik pristavimo ognjevarno posodo in v njej segrejemo olje, na katerem v več obrokih popečemo začinjeno meso. Ko se meso iz vseh strani lepo rjavo obarva, ga poberemo iz lonca in shranimo na krožniku.

Ko popečemo vse meso, v posodo dodamo maslo in počakamo, da se razpusti. Na maščobi na hitro popražimo čebulo, česen in preostalo papriko. Dodamo kis, paradižnikov koncentrat, mezgo, jušno osnovo in lovorjeve liste. Premešamo in s kuhalnico dobro postrgamo po dnu, da odlepimo vse karamelizirane koščke, ki so nastali med praženjem mesa. V omako vrnemo popečeno meso skupaj s tekočino, ki se je izločila iz njega. Posodo pokrijemo in za 2 do 3 ure potisnemo v ogreto pečico, da se kosi mesa povsem zmehčajo, omaka pa zgosti. Golaž med kuhanjem večkrat premešamo. Po potrebi prilijemo še malo tekočine.

Približno 15 minut preden je golaž pripravljen, v večjem loncu zavremo osoljeno vodo. Ko voda zavre, temperaturo znižamo in v vrelo tekočino postopoma vmešamo polento. Med nenehnim mešanjem jo kuhamo 5 do 8 minut, da se zgosti in postane lepo kremasta. V pripravljeno polento vmešamo maslo in nariban parmezan. Po želji dodatno začinimo s soljo in sveže mletim poprom.

Polento in golaž lepo serviramo na krožnike. Pripravljeno jed takoj postrežemo.